Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka

Subota - 18. Svibanj, 2019.

Zagreb, 18. svibnja 2019. Više od stotinu građana odazvalo se pozivu javnozdravstvene akcije 12 minuta kretanja protiv raka. Pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba i televizijske voditeljice Antonije Stupar Jurkin te u društvu brojnih uzvanika, zajedničkom tjelovježbom poslali su iznimno važnu poruku koja nekome od nas sutra može promijeniti ili spasiti život.

Nakon zagrijavanja pod vodstvom tima sportsko - edukativnog projekta Aktivna Hrvatska, tri grupe sudionika podijeljene u onu za trčanje, brzo hodanje te lagano kretanje, simbolično su se kretale 12 minuta pješačkom stazom uz Veliko jezero Jarun. Uz tjelesnu aktivnost građani su ukazali i na iznimno važno poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

"Ovom javnozdravstvenom edukativnom kampanjom koju Hrvatska liga protiv raka provodi u suradnji s Društvom europskih liga protiv raka (ECL) želimo naglasiti važnost kretanja u prevenciji zloćudnih bolesti, a isto tako istaknuti važnost pridržavanja 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka.” – izjavio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

1. Nemojte pušiti.
2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
4. Budite tjelesno aktivni.
5. Hranite se zdravo.
6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
10. Dojite svoje dijete.
11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

„Ova javnozdravstvena akcija kao i svi ostali hvalevrijedni projekti Hrvatske lige protiv raka proteklih godina sasvim sigurno su iznjedrili brojne pozitivne rezultate. Pojavnost raka kao i smrtnost su u padu, a podizanje svijesti o važnosti prevencije jedan je od najvažnijih čimbenika u postizanju sve boljih rezultata.“- izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora projekta doc.dr.sc. Tomislav Madžar.

Projekt su podržali izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba dr. Željka Josipović Jelić, u ime Hrvatske liječničke komore dr. Lada Zibar, a s brojnim građanima kretali su se i vaterpolistice ŽAVK Mladost, članovi veslačkog kluba Jarun i brojni drugi.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održala se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka "Sveti Juraj", a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Partneri projekta su Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, Hrvatska liječnička komora, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, sportsko - edukativni projekt Aktivna Hrvatska, Zagrebačko dijabetičko društvo, Nutrilife Centar, HDS ZAMP, Men's Health, Jana, Bilić- Erić Security i Merkur osiguranje.