Obilježen Dan plavog irisa

Utorak - 30. Svibanj, 2017.

U Zagrebu je 27. svibnja na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu obilježen Dan plavog irisa u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Udruge pacijenata oboljelih od raka crijeva (Cro-Ilco) i Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, a  uz sudjelovanje djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te brojnih drugih članova Ligine Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Dan plavog irisa obilježen je i u drugim brojnim mjestima diljem Hrvatske.

Ovaj se dan obilježava s ciljem podupiranja Udruge osoba sa stomom i obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu širenja znanja o raku debelog crijeva te o mogućnostima prevencije ove bolesti.

S obzirom na visoku pojavnost raka debelog crijeva u Hrvatskoj, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preventivne preglede te je važna podrška cijelog društva da se to postigne.

Tijekom akcije zainteresiranim su  posjetiteljima podijeljeni promotivni materijali i omotnice s testovima za golim okom nevidljivu krv u stolici, kakvu građani primaju u sklopu Nacionalnog preventivnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Na izloženom modelu debelog crijeva okupljeni su mogli naučiti kako izgledaju polipi, druge patološke tvorbe, te rak debelog crijeva, a na modelu udruge Cro Ilco mogli su vidjeti kako izgleda stoma i doznati o problemima koje članovi ove udruge imaju tijekom liječenja.

Javnosti se obratio ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, koji je upozorio na značajan javnozdravstveni problem raka debelog crijeva i postojanje mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije. Pozvao je sve da se odazovu pozivu koji poštom dobivaju osobe u dobi od 50. do 74. godine, jer zbog skromnog odaziva ljudi i dalje obolijevaju od ovog sijela raka. Ministar je također naglasio da, nažalost, i u Hrvatskoj kao i u drugim državama sve češće obolijevaju i osobe mlađe od 50, 40 pa i 30 godina, te da se oni, u slučaju pojave krvi u stolici ili bilo kakvih probavnih tegoba koje traju duže nego uobičajeno, obrate liječniku obiteljske medicine.

Predsjednik Povjerenstva za koordinaciju provedbe Nacionalnog programa  ranog otkrivanja raka debelog crijeva Ministarstva zdravstva, prof. dr. sc. Neven Ljubičić, upozorio je na epidemiološke pokazatelje – godišnje čak oko 3000 osoba oboli, a oko 2000 osoba umre od raka debelog crijeva. Jednostavan kartični test, na koji se kod kuće iz tri uzastopne stolice nanese uzorak i pošalje u zavode za javno zdravstvo na očitanje, može spasiti život. Osobe čiji je nalaz testa pozitivan dobivaju poziv za kolonoskopiju, objasnio je, čime se ujedno provodi i terapija, jer ako se prilikom pregleda nađe polip, moguće ga je odmah ukloniti, dodavši da neke vrste polipa, ako se ne uklone, mogu prijeći u rak debelog crijeva.

Tijekom akcije prisutne je pozdravio i prof. dr. sc. Damir Eljuga koji je naglasio  važnost ranog otkrivanja i raka debelog crijeva i s posebnim je zadovoljstvom spomenuo  da je Liga bila pokretač i ove javno zdravstvene kampanje u Hrvatskoj.

Nazočnima se je obratio i  gradonačelnik Milan Bandić te dr. Dinka Nakić u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Gđa. Marija Banjad, predsjednica zagrebačke udruge osoba sa stomom Cro-Ilco, pozvala je građane da se odazovu na preventivne preglede, a osobe sa stomom da potraže ukoliko trebaju  savjet i pomoć u udruzi.

I na kraju sve je nazočne pozdravio dr.Tomislav Madžar, posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji je naglasio važnost senzibiliziranja i educiranja javnosti o potrebi preventivnih pregleda posebice onih sijela zloćudnih bolesti koje imaju visoke stope pojavnosti i smrtnosti kao što je to rak debelog crijeva.

Poveznice:
rak liječenje
  Vijesti - Sve