U parku Maksimir stotine građana zajedno vježbalo za zdrav i dug život

Subota - 19. Svibanj, 2018.
U parku Maksimir stotine građana zajedno vježbalo za zdrav i dug život

Javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka brojni građani najavili su Europski tjedan borbe protiv raka koji se od 25. do 31. svibnja održava diljem Europe.

U suradnji sa sportsko – edukativnim projektom Aktivna Hrvatska, a pod vodstvom Marija Valentića i stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, brojni sudionici zajedno su poslali poruku koja sutra nekome može spasiti život. Tri grupe sudionika podijeljene u onu za trčanje, brzo hodanje te lagano kretanje upozorile su na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Hvalevrijednu akciju podržali su izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Ivana Portolan Pajić i prodekanica za znanost KIF-a Sanja Šalaj. Na ovoj javnozdravstvenoj kampanji nazočili su Snježana i Dragan Rucner, Sanja Kocjančić Petričević, Sandra Bagarić, Antonela Malis, Kruno Šarić, Dubravko Šimenc i brojne druge osobe iz društvenog života.

"Kada bi svi mi u svakodnevni život uključili minimalno 12 minuta kretanja (brzog hodanja) i kada bi se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa za smanjenje rizika od nastanka zloćudnih bolesti, onda bi se smanjila smrtnost od istih bolesti za više od 30 posto, što bi za Hrvatsku značilo oko 8 000 manje oboljelih i otprilike 4 000 manje umrlih." - pojašnjava prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava: 

1.     Nemojte pušiti.

2.     Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.

3.     Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4.     Budite tjelesno aktivni.

5.     Hranite se zdravo.

6.     Budite umjereni u konzumiranju alkohola.

7.     Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.

8.     Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.

9.     Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.

10.   Dojite svoje dijete.

11.   Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).

12.   Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održala se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske Skupštine Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Partner projekta je HEP, a podupiratelji su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja.

(autor teksta:Domagoj Jelić)

  Vijesti - Sve