6000 građana na dvadesetom izdanju humanitarne trke Terry Fox Run

Ponedjeljak - 30. Rujan, 2019.

Zagreb, 30. rujna 2019. – Dvadeset godina za redom Zagreb sudjeluje u jednom od najljepših i najpoznatijih maratona na svijetu, Maratonu nade. Riječ je o središnjem događanju humanitarne akcije Terry Fox Run koju organiziraju agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade i Hrvatska liga protiv raka u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka "Sveti Juraj", Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom XOXO, a koji se jučer održao na zagrebačkom jezeru Jarun. 

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 19 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo je više od 6000  građana. Znak za početak trke na Jarunu dao je prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade RH. Okupljene su na Jarunu pozdravili i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, prof.dr. Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, doc.dr.sc. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Alan Bowman, imenovani veleposlanik Kanade te prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Svojim su dolaskom Maratoin nade podržali i Ivan Baričević, izaslanik Središnjeg državnog ureda za šport i dr.sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Humanitarnu trku pokrenuli su 2000. godine Kanadsko veleposlanstvo u Zagrebu i Hrvatska liga protiv raka. Iz godine u godinu okupljala je sve više sudionika, a rasli su i donacijski iznosi pa smo tako u proteklih 19 godina prikupili 6.700.000 kuna. Tim sredstvima pomogli smo opremanje Zavoda za dječju onkologiju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, Klinici za pedijatriju na Rebru i u KBC Sestre Milosrdnice, zatim Mediteranski institut za istraživanje života u Splitu, Kliniku za plućne bolesti Jordanovac, Kliniku za tumore te Institut Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka“, izjavio je dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za protiv raka.

Posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije za 50 kuna, a ove se godine prvi put mogla kupiti i Red T-shirt by Terry Fox, u svijetu poznata kao majica koju nose svi pacijenti oboljeli od raka te svi oni koji su pobijedili u borbi s ovom opakom bolešću. Zabavno-glazbeni program vodila je Ivana Mišerić, a prije početka trke, posjetitelji su mogli vidjeti nastup zbora Zagrepčanke i dečki te se zagrijati i razgibati uz sportskog trenera Petra Brunu Basića. Osim u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim atraktivnostima na štandovima donatora.

Humanitarnu akciju Terry Fox Run organiziraju Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zajednica pacijenata oboljelih od raka "Sveti Juraj", agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media XOXO, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Ministarstva zdravstva te Središnjeg državnog ureda za šport. 

Više informacija o dvadesetom izdanju trke Terry Fox Run može se pronaći na stranici: https://www.facebook.com/TFRCroatia.

  Vijesti - Sve