Hrvatska bilježi značajan pad smrtnosti od raka dojke

Subota - 28. Rujan, 2019.

Ovogodišnji Dan dojki & Bra Day protekao je u znaku lijepih vijesti. Brojni liječnici, osobe iz društvenog života te građani okupljeni u srcu Zagreba zajedno su poslali poruku o značajnom padu smrtnosti od raka dojke te porastu preventivnih pregleda. Zasluge su to dugogodišnjeg zajedničkog truda te neumornog podizanja svijesti o životno važnim koracima prevencije kojom iz godine u godinu spašavamo sve više života.

„Grad Zagreb već niz godina daje potporu ženama oboljelim i operiranim od raka dojke te puno ulaže u program preventivne mobilne mamografije koji se provodi već 15 godina s ciljem otkrivanja raka dojke. Cilj ove javnozdravstvene akcije je educirati žene kako sačuvati zdrave dojke te kako najbolje izliječiti oboljele dojke. Također želimo osvijestiti žene o svim mogućnostima rekonstrukcije dojke s ciljem psihofizičkog integriteta žene.“ – na ovogodišnjem Danu dojki & Bra Day-u istaknuo je gradnačelni Grada Zagreba Milan Bandić.

Ususret mjesecu listopadu posvećenom borbi protiv jedne od najsmtronosnijih bolesti današnjice, na Danu dojki & Bra Day-u svoja iskustva podijelile su i žene koje su preboljele rak dojke. Onkolozi i onkoplastični kirurzi, uz edukaciju o metodama prevencije raka dojke, savjetovali su građane kako se s psihološke strane nositi s dijagnozom ove bolesti te najnovijim metodama suvremene rekonstrukcije nakon uklanjanja dojke zbog raka.

“U Hrvatskoj je od ove bolesti prošle godine oboljelo 2735, a umrlo umrlo 789 žena što pokazuje pad smrtnosti u odnosu na prošle godine. Rak dojke tako je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća.”” – istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga - plastični kirurg KBD, stručni tajnik Hrvatske Lige protiv raka te dodao: “Ovi pozitivni pokazatelji su jasan dokaz da su promjene moguće, što se također primjećuje i u porastu broja žena koje se odluče za neki od rekonstrukcijskih zahvata na  dojkama.”

Vidljivi napredak ove ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Prema posljednjim  podacima u 2018. godini bilježimo ukupno 64% odaziva žena na mamografski pregled što je najveći odaziv do sada. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama. To je svakako jedan od razloga pada mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj uz sve bolju dijagnostiku i oblike liječenja raka dojke.

“Iako se smrtnost od raka dojke smanjuje, brojka od 2735 novooboljelih žena još uvijek je izrazito visoka za našu malu populaciju i dokaz je da puno moramo raditi na primarnoj prevenciji, odnosmo mjerama smanjenja rizika od obolijevanja. Promjena stila života i načina razmišljanja, njegovanje humanih vrednota, zdravija prehrana, veća tjelesna aktivnost, izbjegavanje štetnih navika, osobito alkohola i pušenja, zauvijek će ostati imperativ svakog pojedinca i društva u cjelini.”- izjavila je dr. Sušac, specijalist onkologije i radioterapije.

Dan Dojki & Bra Day podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su izaslanik Predsjednice RH i njezin savjetnik za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izaslanice Hrvatske liječničke komore Vesna Štefančić i Marija Rogoznica. Svojim dolaskom projekt su podržali i predstojnik Klinike za plastičnu kirurgiju KBD Krešimir Martić te Jadranka Kosor, a tu su i glumice Bojana Gregorić i Ankica Dobrić, televizijske voditeljice Tončica Čeljuska i Renata Sopek te brojni drugi.

Međunarodni Dan dojki & Bra Day održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom laringektomiranih (osobe bez grkljna). Suorganizatori projekta su Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Klinička bolnica Dubrava. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Ovu javnozdravstvenu akciju financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Ministarstva zdravstva RH i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  Vijesti - Sve