Nikad važnijih 12 minuta kretanja protiv raka

Subota - 05. Rujan, 2020.
Nikad važnijih 12 minuta kretanja protiv raka

Liječnici i građani zajedničkom tjelovježbom upozorili na važnost prevencije

Brojni građani ovog vikenda sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji 12 minuta kretanja protiv raka te zajedno s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima upozorili na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka. Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u samom srcu Zagreba poslali su nikad važniju poruku kako su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti nikad važniji za očuvanje zdravlja u doba pandemije koronavirusa.

„Možda nam upravo ova pandemija osvijesti činjenicu kako je zdravlje vrlo lako izgubiti i kako je život vrlo krha stvarnost. Spoznaja da puno toga ne moramo što nam društvo nameće oslobodit će nam vrijeme za ono što je najvažnije, a to su kvaliteno druženje s članovima obitelji i prijateljima, vrijeme za sebe, zdravu prehranu, zdraviji stil života.“– istaknula je onkologinja Ilona Sušac dr. med te dodala: „Mnoge bolesti uvjetovane su stanjem psihe, duha i načina razmišljanja. Kada je u pitanju kretanje, ljudi koji se više kreću, pozitivnije razmišljaju, imaju više energije, kreativniji su, zadovoljniji i radosniji. “

Sudionici projekta simbolično su se kretali 12 minuta od Eurpskog trga do Katedrale. Uz samu tjelesnu aktivnost stručnjaci su građane educirali o važnosti poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti. Ovih 12 jasnih naputaka temelji se na neoborivim dokazima da njihovo pridržavanje i provođenje može prevenirati barem 50%  slučajeva raka kod ljudi.

Unatoč epidemiji koranavirusa potrebno je i dalje  ukazivati na  pridržavanje Europskog kodeksa protiv raka. Svijest građana o važnosti prevencije u ovo izazovno doba ključna je kako bismo spriječili nagli porast broja oboljelih i smrtnosti od svih vrsta raka u narednom razdoblju.” istaknuo je ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Svojim dolaskom projekt su podržali Ivan Ćelić ispred Hrvatskog sabora, Ivana Portolan Pajić ispred Grada Zagreba, Karmen Korda ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Mirjana Kujundžić Tiljak ispred Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, ambasador Hrvatske lige protiv raka u Europskoj ligi protiv raka Ivan Vidiš. Tu su i televizijske voditeljice Tončica Čeljuska te Renata Sopek.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

1.      Nemojte pušiti.

2.      Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.

3.      Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4.      Budite tjelesno aktivni.

5.      Hranite se zdravo.

6.      Budite umjereni u konzumiranju alkohola.

7.      Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.

8.      Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.

9.      Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.

10.   Dojite svoje dijete.

11.   Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).

12.   Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka.

„Što smo zdraviji sretniji smo, što smo sretniji zdraviji smo. Krećite se, brinite o svom zdravlju, mijenjajte prehranu na bolje, družite se s pozitivim ljudima, što manje konzumirajte alkohol jer na kraju svega zdravlje je najbitnije.“- poručio je ambasador projekta, veslački olimpijac i trener Mario Vekić.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održala se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Podupiratelji projekta su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Fotografije: Lukša Marotti

  Vijesti - Sve