Održan jubilarni 5. Dan dojki i Bra Day

Utorak - 13. Listopad, 2020.
Održan jubilarni 5. Dan dojki i Bra Day

Ove godine je dana 22. rujna 2020. održan 5. međunarodni Dan dojki & Bra Day (zbog epidemioloških razloga) u Aplikacijkom centru Hrvatske lige protiv raka.

U skladu s epidemiološkim uvjetima pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je zanimljivo predavanje i edukaciju kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te kako osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka.

“Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata. Svaka bolesnica oboljela od raka dojke prolazi kroz redovite kontrolne preglede prema smjernicama za praćenje nakon postavljanja dijagnoze i liječenja bez obzira na vrstu kirurškog zahvata koji je napravljen. Zato je najbitnije dobro se informirati.”- istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga.   

Dr. Ilona Sušac, onkologinja i dopredsjednica Lige sudjelovala je u raspravi, a i pacijentica dr. med. Tomislavka Buhiniček kod koje su rekonstruirane obje dojke i podijelila je svoja pozitivna iskustva drugim ženama.

Inicijalni concept Bra Day u Kanadi je osmislio plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj je prije pet godina obilježen po prvi puta na inicijativu onkoplastičnog kirurga i stručnog tajnika Lige doc. dr. sc Domagoja Eljuge. Iz godine u godinu ovim projektom educirane su i osviještene brojne žene u Hrvatskoj, a višegodišnji zajednički trud te neumorno podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije rezultirali su brojnim spašenim životima.

(autorica teksta: Anela Novina)

  Vijesti - Sve