Obilježen 11. Dan mimoza

Utorak - 23. Siječanj, 2018.
Obilježen 11. Dan mimoza

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen 11. Dan mimoza posvećen borbi protiv raka vrata maternice.

Životne priče žena suočenih s ovom opakom bolesti te edukacija i savjeti liječnika o iznimnoj važnosti prevencije, zaintrigirale su brojne prolaznike koji su se potaknuti ovom javnozdravstvenom akcijom, informirali o najvažnijim koracima prevencije te ovim korakom u budućnosti možda spasili upravo svoj život. Lijepa gesta Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Milana Bandića koji su dijelili mimoze dirnula je mnoge. 

“Edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti odlasci na ginekološke preglede siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice.” – izjavio je ginekolog - onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća Nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Uz edukaciju i savjete liječnika kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice ove opake bolesti,  oboljelima od raka  iz Hrvatske lige protiv raka, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.

“Obilježavanjem Dana mimoza skrećemo pozornost javnosti, posebno ženama, kako je njihovo zdravlje krhko poput cvijeta mimoze. Samo dobrom prevencijom,  edukacijom i organiziranim cijepljenjem protiv HPV-a  te ranom dijagnostikom možemo pobijediti rak vrata maternice od kojeg ni jedna žena u današnje vrijeme ne bi smjela umrijeti!” – izjavio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Obilježavanju Dana mimoza, uz Predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, prisustvovali su saborski zastupnik Siniša Varga, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport Tomislav Madžar, izaslanik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić,ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan-Pajić. Obilježavanju ovog hvale vrijednog projekta pridružile su se i osobe iz društvenog života guverner Lionsa Ivica Jakić, predsjednica Udruge ED Vesna Ramljak, voditeljica Karmela Vukov-Colić, spisateljica Josipa Pavičić Berardini, glumica Lucija Helena Kajić, glumica i pjevačica Kostadinka Velkovska,glumica Anči Dobrić,voditeljica Nevena Rendeli i drugi.

“Poruka današnjeg dana jest da nitko ne bi trebao oboljeti od raka vrata maternice zato jer nam u sustavu zdravstva postoje vrlo učinkoviti mehanizmi prevencije. To su prvenstveno edukacije o spolnom zdravlju, zatim cijepljenje protiv HPV-a te nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji u 2018. ponovno kreće!”izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr.sc. Krunoslav Capak.

'Svoje sam dijete cijepila protiv HPV-a, a pozivam i ostale roditelje da to učine. Kod HPV-a je stanje takvo da se prenosi vrlo lako, vrlo je raširen i doista se treba pobrinuti da se, ukoliko postoji prevencija, uzme na vrijeme', rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Također je dodala da prevencija ne utječe na spolne navike djece. "S njima treba razgovarati otvoreno o tome što nose seksualni odnosi, pogotovo u mladoj dobi, treba ih educirati, a ne ih štititi izoliranjem od stvarnosti", rekla je Grabar Kitarović.

Dan mimoza održan je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ligine udruge Zdravka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba.

(tekst: Domagoj Jelić)

Obilježen 11. Dan mimoza
  Vijesti - Sve