Zlatno doba u Kostanju

Utorak - 10. Listopad, 2017.

Udruga Štagalj je kutlurno-umjetničkim programom obilježila Dan ružičaste vrpce druženjem sa ženama oboljelim od raka dojke

Kostanj, 08. 10. 2017. Postoji u narodu izreka da dobar savjet zlata vrijedi, stoga ovaj kratki tekst počinjem upravo tom, višekratno ovjerovljenom, narodnom mudrošću. Poslušajmo savjet, pogotovo upućuje li ga liječnik i prijatelj! Imati prijatelja i biti nekome prijatelj samo je već po sebi ljekovito. Dodamo li tome susret u opuštenoj atmosferi seoskog štaglja, koji više od dva desetljeća djeluje poput rasadnika ljepote i umjetnosti, livada kulture i zdravlja biva bujnija.
Bilo je tako i 8. listopada prilikom susreta Zlatno doba, koji je svoj naziv dobio prema slici mladog umjetnika Zorana Jambrešića. Mogli bismo se upitati koje je to zlatno doba. Pod teretom svakodnevice i usađene užurbanosti, često nam se čini da je to vrijeme daleko iza nas, što možda i jest tako. Zaustavimo li se na trenutak i damo srcu oduška, a osjetilima prigodu da prodišu, ustanovit ćemo da je svako doba u kojem se nalazimo zlatno, a da je svaki trenutak, proveden u društvu s prijateljima, nenadoknadiva dragocjenost.

U Štaglju su se ovom prigodom na okupu našli ljudi dobre volje, članovi Hrvatske lige protiv raka: predsjednik prof.dr. sc. Damir Eljuga, tajnica prof. Iva Pašalić , potpredsjednica Lige, mr.sc. Ivanka Špalj; predstavnice Kluba žena liječenih od raka dojke Mira Blažinović, dopredsjednica Nada Đurinec i članica Odbora Dobrila Krilec te predsjednica udruge žena liječenih od raka dojke Sv. Margareta iz Dubrave, kao i mnogi dragi dugogodišnji prijatelji susreta u Štaglju.
Program je bio zanimljiv svim uzrastima. Radosno se pljeskalo predstavi koju je na nevelikoj pozornici Štaglja s puno entuzijazma izvela dramska grupa POU Vrbovec "U ime oca, sina i strica ili kak je Junk Vrbovca dobil", zatim nastupu Tereze Gabrić te triju, posebno formiranom za tu priliku, koji su činile dr. Ljerka Eljuga, Orijana Vozila i već spomenuta Tereza Gabrić. Matea Andrić, profesorica književnosti, djeci je pročitala nekoliko priča te su i oni njoj poželjeli ponešto pročitati. Tijekom programa, posjetitelji su imali priliku prisustvovati živom ateljeu. U samoj dubini pozornice, utonuvši u svijet svoje mašte, mladi je slikar stvarao novu sliku.
Na kraju je nastupila i kantautorica iz Varaždina Tena Rak, a dr. je Eljuga, u maniri iskusnog moderatora, buteljom prvoklasnoga vina iz vlastitoga vinograda, nagradio Davorina Supeka za dugogodišnje videozapise i praćenje rada Liginih aktivnosti te Fredija Fijačka za uspješne i zanimljive fotografije, posebice za naslovnicu prigodnoga kataloga i plakata. Zahvalio je Biljani Knebl, dizajnerici plakata i kataloga, a nije zaboravio spomenuti ni autoricu ovih redaka, organizatoricu susreta i predsjednicu udruge Štagalj, Mirjanu Sačer Bobanac.

  Vijesti - Sve